Yıllardır alışverişlerim için bez torba kullanıyorum. Ara sıra bez torbamı yanıma almayı unutsam da, plastik poşet tüketimimi minimuma indirmeye çok yaklaştığımı düşünüyorum. Ancak ne ilginçtir ki Türkiye'de birinin tek başına plastik poşet tüketimini azaltmaya çalışması pek kolay olmuyor. Alışverişlerim esnasında poşet istemediğimi belirttiğim çoğu satıcı ısrarla bana poşet vermeye kalkıyor. "Teşekkür ederim, gerek yok" ile başlayan itirazlarım, "Benim bez çantam var buraya koyabilirim" diye devam ediyor. Yetmediğinde, "Ziyan olmasın, burada yer var" ve son olarak "Yazık değil mi boşu boşuna doğaya zarar vermeyelim" noktasına kadar gelebiliyor. Neyse ki nadir de olsa bez çantamı takdir eden satıcılarla da karşılaşıyorum.
Elbette yanıma bez çanta almadığım da oluyor. Öyle zamanlarda da kullanmak zorunda kaldığım plastik poşetleri geri dönüşüm için kullanıyorum. Evdeki geri dönüştürülemeyen çöpler içinse mutlaka doğada bozunabilen çöp torbası kullanıyorum. Bunları da geri dönüştürülmüş ürünlerden tercih etmek mümkün.
Benim yapacağıma söz verdiğim #1güzelhareket pipet kullanımıyla ilgiliydi. Ancak bunun çok daha zor olduğunu denemeye başlayınca fark ettim. İtiraf etmeliyim ki hala alışamadım. Ne kadar zor olabilir diye düşünmüştüm ama dışarıda yiyip içerken hiç de kolay değilmiş. Bir portakal suyu ya da limonata bile mutlaka bardağın içinde pipetle geliyor. Kirlendikten sonra iade etmenin de bir anlamı olmuyor. Her içecek istediğimde pipeti sipariş esnasında hatırlamak gerektiğine alışmak biraz zaman alacak gibi görünüyor. Bir de gerçekten pipetsiz içilemeyecek içecekler oluyor ki, bu hafta o konuyu da çözdüm. AliExpress'ten 2 dolara tekrar kullanılabilen ikili çelik pipet aldım. (ilginç bir şekilde siparişim 2 haftada teslim edildi) Henüz kullanmadım ama gördüğünüz gibi azimliyim.
Bunların yanında rahatsızlık duyduğum bir konu daha vardı. Plastik şişe tüketimi. Su şişesi taşımak her zaman bez çanta taşımak kadar hafif olmuyor. Bu sebeple ambalajlı su tüketimim biraz fazla olabiliyordu. Evde ve okulda kullandığım doldurulabilir şişelerim var. Ama bunlar çantama sığmadığı için ya da boşken taşıması güç olduğu için tembellik yapabiliyordum. Tam da bu konuyu dert ederken SuCo ile tanıştım. Boşken de çantama sığabilecek bir mataranın tembelliğime etki edebileceğini umuyorum. Hazır #1güzelhareket yapmışken, kendime Yeşil Deniz Kaplumbağası SuCo seçerek bir tane daha güzel hareket yaptım ve alışverişim WWF'e bağış oldu.
Umarım buraya kadar okumanıza rağmen bunlar size saçma gelmiyordur. Geri dönüşüm hala yeteri kadar yaygın değil. Siz geri dönüşüm yapıyor bile olsanız, plastik üretimi aynı hızda devam ediyor. Plastik üretimini azaltmak ya da doğa dostu malzemelerin üretimine destek olmak için tüketimi azaltmamız gerekiyor. Okyanuslarda balıktan çok çöp olmaması için, kaplumbağaların midesinden çıkan plastiğe son vermek için dikkat etmek zorundayız.
Daha fazlası için buraya birkaç link bırakıyorum. Lütfen güzel hareketlere siz de katılın.
Siz de 1GüzelHareket seçin
Okyanuslara yardım etmenin 5 kolay yolu
Not: Bu yazı, adı geçen kurum ve şirketlerden bağımsız olarak kendi isteğimle yazılmış ve önerilen ürünler ücreti karşılığında satın alınmıştır.
No comments:
Post a Comment