Kişisel Pul

Bugün sizlere PTT'nin çok güzel bir hizmetinden bahsetmek istiyorum. "Posta ile-tişim" isimli mektup ve kartpostal sergimin ardından hatırlayacak çok güzel sözler, yorumlar, anılar biriktirdim. Elimdeki en güzel fiziksel anıysa sergimin kişisel pulu oldu. Sergimin kendisi kadar pulu da çok ilgi gördüğünden kişisel pul nedir ve nasıl yaptırılır sorularını topluca cevaplandırmak istedim. 


Kişisel pul, PTT tarafından 2005 yılında uygulamaya konmuş olsa da son yıllarda daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Tasarımını ve maddi değerini kendiniz belirleyeceğiniz pulunuzu ister posta amaçlı isterseniz de hatıra amaçlı kullanabiliyorsunuz. İstediğiniz herhangi bir tasarım ya da fotoğrafı seçebildiğiniz için sevdiklerinize verebileceğiniz çok özel bir hediye de olabiliyor. 

Kişisel pul yaptırma sürecinde ilk işiniz pulun tasarımını belirlemek. Bu noktada önemli olan görselinizin yatayda 3,5x2,5 cm dikeyde ise 2,8x3,3 cm olması ve 300 DPI değerinde taranmış olması. Daha sonra bir CD veya USB disk'e kaydettiğiniz görseliniz, kişisel pul başvuru formunuz ve kimliğinizin fotokopisiyle birlikte PTT işyerlerine başvurmanız gerekiyor. Bu noktada çok küçük şubeler yerine daha merkezi hatta müdürlük olan şubeleri tercih etmenizi öneririm. Belgelerinizi teslim ettiğiniz noktada ödemeyi de yaptığınız zaman geriye sadece pulunuzu beklemek kalıyor. Seçtiğiniz göresel, benim pulumdaki kırmızı-mavi şeritlerin içinde kalan kısma denk düşecek. Yani Türkiye Cumhuriyeti, PTT ve xTL kısımları görselinizin dışında beyaz olarak görünecek. Ayrıca bu bölümlerin standart pul büyüklüğünün dışında kaldığını unutmayın. Yani pullar alıştığınız büyüklüğün biraz üstünde olacak. 

Ücrete gelecek olursak, Mayıs 2018 itibarıyla 25-100 adet arası pul başına ücret, pul değeri + 0,45 TL olarak hesaplanıyor. Talep edeceğiniz pul miktarının 25 ve katları olması gerektiğini unutmayın. Pulunuzu mektup tarifesine göre ya da istediğiniz herhangi bir değerde belirleyebilirsiniz. İsterseniz 10 kuruşluk bile yaptırabilirsiniz. 100 adetten daha fazla pul için pul başına maliyet de düşüyor. Buna göre size en uygun seçeneği belirleyebiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse, 50 adet 1TL değerinde pul yaptırmak istediğimde pul başına 1,45TL yani toplamda 72,5TL ödeme yaptım. 


Ödemeyi yaptıktan sonra talebiniz önce Ankara'ya iletiliyor. Pulunuz onaylandıktan sonra tarafınıza teslim ediliyor. Benim pullarım toplamda 1 haftada elime ulaştı. 

Daha fazla bilgi için http://ptt.gov.tr/ptt/#!ptt_kisisel_pul adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Pullarınız bol, posta kutunuz hep dolu olsun!



Not: Eskişehir'den kişisel pul yaptırmak isteyenler için kişisel pulla ilgilenen PTT yetkililerinin iletişim bilgilerini paylaşabilirim.


No comments:

Post a Comment