Kaç sayfa sığar ki ömre?

Herkes hayatı boyunca neler yapıp yapamayacağını merak eder. Kaç farklı şehir görürüm, kaç farklı ülke gezerim diye merak etmek ve hayal kurmak herkesin yaptığı bir şeydir herhalde. Ama bugün aklıma başka bir şey geldi. Tutunamayanlar'ı tekrar başlamak için elime aldığımda, "Vay be!" dedim. "Bayağı da kalın. Hayatımın sonuna kadar bu kitabı kaç kez okuyabilirim ki?" Gerçekten kaç kez okuyabilirim? Kaç farklı kitap okuyabilirim? Peki acaba hayatımda en çok okumuş olacağım kitap hangisi olacak?

Bu yılın başlarında kendime bir kitap ajandası yapmıştım. Asıl amacım, bir kitabı okurken düşündüğüm şeyleri unutmamaktı. Ben kitapların üzerine not alamam. Altlarını çizemem, sayfalarını katlayamam. Herhalde böyle yapmıyor olsam şimdiye kadar okuduğumun iki katı kadar kitap okumuş olurdum. Her neyse işte kitap ajandası bu yapamadıklarımı yaptıracaktı ama benim gibi tembel bir insan için pek uzun ömürlü olmadı. Şimdiyse bu aklıma gelenlerden sonra ajandamı tekrar buldum ve belirli zamanlar içerisinde merak ettiğim verileri takip edebilmek amacıyla bir kez daha başlıyorum. Belki siz de başlamak istersiniz diye yazmak istedim. 


Ben kendimi sınırlandırmamak için normal bir defteri kitap ajandası olarak kullanmayı seçmiştim. Çünkü bazen düşündüğüm şeye bağlı olarak resim bile yapabilirim diye düşündüm. Hazır kitap ajandaları da var, gerçi Türkiye'de hiç rastlamadım ama şöyle bir şey. Ama bundan bulamazsanız siz de benim gibi kendiniz yapabilirsiniz. Teknoloji çağında defter yerine blogdan bile yapabilirsiniz. Ama biraz özel olmasında fayda var ve defter iyidir sanki. Aklınıza yattıysa ama nasıl olacağını bilemediyseniz şuradan da fikir edinebilirsiniz.

Bakalım bu sefer istikrarlı olabilecek miyim? Daha kalın bir defter bulsaydım keşke Yıllar sonraki durumu gerçekten merak ediyorum. Zira en çok okumuş olduğum kitabın Sofie'nin Dünyası olarak kalmasını istemeyebilirim. Üç kez arka arkaya daha Masumiyet Müzesi'ni mi okusam... 

No comments:

Post a Comment