InCoWriMo ile 28 gün mektup!

InCoWriMo yani International Correspondence Writing Month, karşılıklı yazışmanın zirveye ulaştığı, bir aylık bir etkinlik. Mektuplaşma ve kartpostallaşmayı yaygınlaştırmayı ve elle yazılmış mektubun zevkini aşılamayı hedefleyen bu etkinlikte Şubat ayı boyunca her gün bir mektup, kartpostal, ufak bir not vb. yazmak ve postalamak gerekiyor. Kulağa oldukça zor gelmekle birlikte bir o kadar da cezbedici, değil mi?
Tek bir kişiye 28 ayrı mektup yazabileceğiniz gibi; her gün ayrı birine, ayrı bir yazılı parça göndermeniz de mümkün. Önemli olan ay sonunda 28 ayrı el yazısı parça ortaya çıkarmış olmanız.

Yeteri kadar ilginizi çekebildiysem, öncelikle InCoWriMo2018'in websitesine bir göz atmanızı öneririm. 28 tane mektubu nasıl yazacağınızı ya da kime yollayacağınızı düşünüyorsanız, sitede Şubat ayı sonuna kadar her gün yenilenen bir adres defteri mevcut olacak. İngilizce bilenler için seçenekler oldukça fazla. Türkçe mektup veya kartpostallarınız içinse Postcrossing Türkiye harika bir grup. Bence başlamaya karar verdikten sonra 28 adrese karar vermeniz pek zor olmayacaktır.

Yeni yılla birlikte PTT tarifelerine gelen zamdan bahsettiğinizi duyar gibiyim. Evet, çok haklısınız! İtiraf etmeliyim ki ben de sabahtan beri kaç liralık pul satın almam gerektiğini düşünüyorum. Ekonomik olarak çok zorlanacağınızı düşünüyorsanız kuralları biraz esnetebilirsiniz. Mesela mektuplarınızı biriktirip daha seyrek aralıklarla gönderebilir veya InCoWriMo heyecanını bir araç olarak kullanıp kendinize daha küçük hedefler belirleyebilirsiniz. Önemli olan mektubu hayatınızda var etmeniz ve elle yazı yazmanın değerini bilmeniz.

Heyecanınızı paylaşmak isteseniz #InCoWriMo, #InCoWriMo2018 ve #InCoWriMoTurkiye etiketlerini kullanmayı unutmayın.

Mürekkebiniz bol, posta kutunuz dolu olsun!

Leuchtturm1917 Bullet Journal Nordic Blue - İlk izlenimler

Dolmakalem kullanmaya başladığımdan beri defterlerin özellikleri ve çeşitleriyle daha çok ilgilenir oldum. Leuchtturm1917 ise uzun zamandır denemek istediğim bir defterdi. Geçen yılki Hobonichi deneyimimden sonra bu yıl biraz değişiklik yapıp bullet journal dünyasına girmek istedim. Birkaç marka ve model arasında karar kılmaya çalışırken Instagram'dan BulletJournalTurk beni Leuchtturm1917 Bullet Journal modelinin Nordic Blue rengini almaya ikna etti. 


Bilmeyenler için bullet journal, Ryder Caroll tarafından geliştirilen bir sistematik ajanda sistemi. Kendi düzeninizi belli bir sisteme göre kendinizin düzenleyebileceği, böylece bir planlayıcıda olması gereken kısımları istediğiniz gibi yaratabileceğiniz bir planlama türü. Yalnızca belirli simgeler kullanarak maddeleme yoluyla minimal bir planlama tercih edebileceğiniz gibi, kaliteli kağıdın avantajlarını kullanarak farklı malzemelerle yaratıcılığınızı da konuşturabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bulletjournal.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Daha önce ajanda konusundan bahsederken haftalık ajandaları tercih ettiğimi söylemiştim. Hiçbir zaman aktif planlayıcı olarak haftalık ajandamı çantamdan eksik etmem. Bu yıl Hobonichi Weeks denemek istemiştim ama Ekim ayında verdiğim siparişim transit sürecinde kayboldu. (Kayıtlı bir gönderinin kaybolması ilk defa başıma geliyor) Şu anda da haftalık planlayıcı olarak Notebook Kırtasiyeden aldığım tarihsiz bir haftalık planlayıcıyı kullanıyorum. Her zamanki gibi haftalık planlayıcım aktif planlayıcı olmaya devam edecek ama bir yandan da bullet journal'ın yardımcısı olarak hizmet edecek. Bullet journal'ı ise daha çok aylık düzende kullanmayı düşünüyorum. Bunun yanında aylık listeler yapmayı ve öne çıkan dönemlerde günlük girdileriyle detaylandırmayı istiyorum. Özel günler, etkinlikler ya da seyahatler gibi...



Gelelim ilk izlenimlere... Benim elimdeki A5 boyuntunda dot sayfalı bir Leuchtturm1917 defter. Özellikle bullet journal için tasarlandığı için kapağında orijinal Bullet Journal logosu bulunuyor. 
Sayfaların numaralandırılmış ve defterin başında index sayfalarının olması gerçekten kullanışlı. Daha önce iki olan ayraç sayısı üçe çıkarılmış. Bunların defterin renkleriyle uyumlu olması çok hoş duruyor. Arka kapakta bulunan cebi ise çok beğendim. Gayet kalın olduğundan pek kolay yırtılacak gibi görünmüyor. Genişlemesi için yapılan körük için farklı bir kumaş benzeri malzeme kullanılmış. Sanırım bu cebi bant numuneleri ve en sevdiğim planlayıcı çıkartmalarımı taşımak için kullanacağım. 


Henüz uzun uzun yazı yazma fırsatım olmasa da, hazırladığım kapak sayfası, aylık düzen ve listelerde bile zevk aldığım bir defter deneyimi olduğunu söyleyebilirim. Dolmakalem kullanımında sayfalarda kesinlikle kanama olmuyor ancak Zebra Mildlinerlarımın çok ıslak olan bir-iki tanesinde işaretleme sonunda biriken mürekkep bölgelerinde az da olsa bir kanama yaşadım. Yine de tolere edilebilir bir durum olduğunu düşünüyorum. 


Leuchtturm1917 Bullet Journal ve diğer çeşitlerini temin etmek için kendim de alışveriş yaptığım Plumon ve Hs Kırtasiye'yi önerebilirim. 

Şimdiye kadar Leuchtturm1917 hakkında yazılan ve söylenen şeylerde kimsenin kağıdın kokusundan bahsettiğine denk gelmedim. Paketi ilk açtığımda beni büyüleyen muazzam bir kağıt kokusu olduğunu söyleyerek bitirmek istiyorum. 

Yazacaklarınız bol olsun!