Turkish only
Son yıllarda kırtasiye dünyasının en gözde planlayıcılarından olan Hobonichi Techo nedir, nasıl kullanılır ve nereden satın alınır diye merak edenleriniz mutlaka vardır. O zaman başlayalım!Hobonichi Techo Japon harikası bir ajanda. 2001 yılında Japonya'da üretildikten kısa bir süre popüler olmuş. Özellikle son yıllarda tüm dünyada kırtasiye severler arasında en tercih edilen ürünlerden biri haline gelmiş durumda. Orijinal Hobonichi Techo, A6 ölçülerinde günlük düzende bir ajanda olarak tasarlanmış. Ünü Japonya sınırlarını aşınca, 2012 yılında A6 olan Hobonichi Techo'nun İngilizce versiyonu piyasaya sürülmüş. Benim kullandığım versiyonu da işte bu, İngilizce olan. Daha sonra Hobonichi Techo Cousin adı verilen A5 versiyonu çıkmış. En yeni ürünleri ise haftalık bir planlayıcı olan Hobonichi Weeks.
Peki nedir bunu bu kadar popüler yapan? Sanırım en önemli özelliği Tomoe-River kağıdı kullanıyor olması. Bu harika ince kağıt dolma kalemlerle uyumlu olmakla birlikte, daha sanatsal bir tarzda günlük tutmak isteyenleri farklı malzemeler kullanmaya da teşvik ediyor. Sayfaların ince yapısı sayesinde küçücük görünen bir A6 ajandada 400'den fazla sayfa mevcut.
Bir diğer önemli özelliği ise 180 derece açık kalabilen cilt yapısı. Bu cilt sayesinde, sayfaları açık tutmaya çalışma kaygısı olmadan planlayıcınızı her ortamda rahatça kullanabiliyorsunuz. Ayrıca zorlamak zorunda olmadığınız için cilt yıpranmıyor ve yılın ilerleyen dönemlerinde sayfaların kopması gibi bir durumla karşılaşmıyorsunuz.
Hobonichi Techo'nun içeriği iki yıllık takvimle başlıyor. Daha sonra yıllık index düzeni, aylık takvim düzeni sonrasında günlük düzen başlıyor. Her yeni aydan önce çizgili boş bir sayfa yer alıyor. En son kısımdaysa Japon kültürüyle ilgili bilgiler yer alıyor.
Hobonichi'yi bu kadar albenili yapan bir diğer faktör de Hobonichi kılıfları. Hobonichi Techo yalnızca ajanda olarak satın alınabileceği gibi koruma kılıfıyla da satın alınabiliyor. Tahmin edeceğiniz üzere piyasa çeşit çeşit renkli kılıflar mevcut. Hobonichi'nin kendi sitesinde her yıl değişik tasarımlar yer alıyor. Kılıflarda iki tane kalem tutucu ve ajandanızla birlikte kullandığınız malzemeleriniz için bir çok bölme mevcut.
Bildiğim kadarıyla ne yazık ki Türkiye'de Hobonichi satışı yapan bir yer yok. Ajandaların yanı sıra, kılıflar ve diğer birçok aksesuarı Hobonichi'nin kendi sitesinde bulabilirsiniz. Tahmin edilebileceği üzere fiyatlar biraz yüksek. Kılıfsız tek başına Hobonichi Techo'nun fiyatı 2700 Yen. Bugünün kuruyla 91 Türk Lirası yapıyor. Kılıflı setler ise 3700 Yen'den (125TL) başlıyor. Yüksek fiyatların yanı sıra Japonya'dan posta ücretleri de maalesef biraz fazla. Sanırım 2000 Yen civarı bir miktar da posta için ayırmak gerekiyor.
Ben kendi Techo'mu Stickeriffic adlı bir Malezya sitesinden aldım. Mayıs ayında hem kurdan dolayı fiyatlar biraz daha makuldü, hem de yılın yarısı neredeyse geçmiş olduğundan ürünlerde ekstra indirim vardı. Şu anda ürün bazlı karşılaştırınca daha avantajlı gibi durmasa da posta ücretiyle birlikte daha uygun oluyor. Tabii ürün çeşitliliği Hobonichi sitesi kadar geniş değil.
Bahsettiğim mali zorluklara rağmen günlük planlayıcı sevenler için harika bir ürün. Daha önceki bir yazımda da anlattığım gibi, şahsen ben günlük hayatta haftalık planlayıcıları daha kullanışlı buluyorum. En üstteki fotoğrafta görebileceğiniz gibi hatırlamaya değer günler dışında pek fazla düzenli günlük girişi yapamıyorum. Arada bir sürü boş sayfanın kalması da beni hem manevi olarak üzüyor hem de boşuna masraf etmişim hissi uyandırıyor. Bu yüzden 2018 için Hobonichi Weeks siparişi verdim, şu an yolda!