Kartpostalların seyahati: Travelling mail

Bu aralar kartpostallar, zarflar ve pullarla her zamankinden çok meşgul durumdayım. Bu yüzden de "Travelling mail nedir?" sorusuna maruz kalıyorum.

Travelling mail aslında tam anlamıyla gezen ya da seyahat eden posta anlamına geliyor. Bu tür postanın rotası tek bir göndericiden tek bir alıcıya değil, zincirleme olarak devam ediyor. En yaygın şekli travelling postcard, yani gezen kartpostal. Gezen posta, not defteri ya da zincirleme mektup gönderilerinden de oluşabiliyor. Kartpostalınızın rotası önceden belirlenebileceği gibi, mektup arkadaşlığı/snail mail/travelling mail gruplarında paylaşıldıkça da şekillendirilebiliyor.

Ben bu konudan My Green Cow aracılığıyla haberdar oldum ve Facebook'taki Travelling Mail grubuna katıldım. Bu grupta, herhangi bir üye seçtiği bir kartpostalın fotoğrafını grupta paylaşıyor. Kartı talep ettiğini ilk belirten yorum sahibi adresini özel mesaj yoluyla kart sahibine iletiyor. Alıcı kartı aldığında üzerine adını, yaşadığı yeri ve tarihi yazarak başka bir alıcıya yollamak üzere grupta tekrar paylaşıyor. Bu şekilde kart, üzerinde yazılacak yer kalmayana kadar dolaşımda kalıyor. Tüm bunlara ek olarak, genellikle zarfın içine bazı ufak tefek hediyeler de ekleniyor. Bunlar not kağıtları, küçük çıkartmalar ya da washitape/kağıt bant numuneleri olabiliyor.


Gruba üye kabulü belli aralıklarla ve biraz katı bir şekilde yapılıyor. Ben grubu bir süre takip ederek aşina olduğum kişilerden kartpostal talep ettiğim ve iş adresimi kullandığım için rahatım. Eğer bu sürece dahil olmak istiyorsanız ama güvenlikle ilgili çekinceleriniz varsa PTT'nin posta kutularından kiralayarak posta kutunuzun adresini kullanabilirsiniz.

Mektuplaşma ve geleneksel posta hayatımın her evresinde yer aldı. Travelling mail/gezen posta da benim zarflarla, pullarla ve başka kırtasiye malzemeleriyle ilgilenmem için gerekli bahaneyi yaratmış oluyor. Dahası, amacı yalnızca birbirini mutlu etmek olan bir sürü yeni insanla iletişim kuruyor, karamsarlık anlarında ihtiyacım olan bir nefeslik boşluğu burada buluyorum. Üstelik beğenerek aldığım ve arkası bomboş duran kartpostallarım da değerlenmiş oluyor.


İyi yolculuklar!